Mindenki izgatottan várta Orbán Viktor mai, a kétnapos kihelyezett kormányülést követő sajtótájékoztatóját. Én személy szerint nem csak amiatt, hogy végre kiderül, mégis milyen újabb megszorító kiigazító csomag érkezik, hanem mert a bennem élő naiv gyermek még mindig azt remélte, hogy a kormányfő reagál valamit - nem csak szóvivője útján - a Wikileaks botrányra. Ez természetesen nem történt meg, Orbán már a tájékoztató legelején kijelölte a határokat: sok mindenről döntöttek, de ő csak és kizárólag az adósság csökkentésről fog beszélni. Nagyon úgy néz ki, hogy az ügyet lezárta annyival, hogy:

"Az amerikai szórakoztatóipar napról napra megjelenő újabb és újabb fejezeteivel nem kívánunk foglalkozni. Az ilyen esetek csak arra jók, hogy az amerikai diplomáciát abszurd és komolytalan színben tüntessék fel".

 

Az már a saját szégyenünk, hogy a magyar sajtó (tisztelet a kivételnek) bele is törődik ebbe. Innen nézve, ez a dolog is se perc alatt tűnik majd el a süllyesztőben. No de ahelyett, hogy ezen keseregnénk, lássuk, mi az, amit megtudhattunk:

1. A legfőbb mumus továbbra is az államadósság, ennek 4 százalékpontos csökkentését tervezi még idén ősszel a kormány. Mondjuk, az eszköz, amit ehhez választanak nem egy nagy truváj: a mintegy 4 milliárdos csökkenést két nagy összegű hitel törlesztésével kívánják elérni. Ez pedig amúgy is kötelező kör, teljesen mindegy, hogy épp kinek a kezében van a kormánykerék. Ráadásul a törlesztés háromnegyedét egy idén tavasszal felvett hitelből fizetik vissza, csak azért, hogy most visszaadják, és eldicsekedhessenek vele.

A miniszterelnöktől ezután átvette a szót Matolcsy György, aki ha azt nem is ismerte be, hogy az általa fémjelzett gazdaságpolitika megbukott, minisztériuma úgy tűnik, végre belátta: a SZJA csökkentés egyáltalán nem pörgette fel a gazdaságot, itt az idő, hogy ezzel az alapvetéssel végre leszámoljanak. A jövő évre korábban 3.6 százalékosra tervezett növekedést most már 1.7 százalékra taksálják, s ami a legfontosabb: végre valahára hivatalosan is.

2. A másik fontos kérdés a már sokat emlegetett költségvetési lyuk betömése volt. Kiderült, hogy ezt négy intézkedéssel kívánja megoldani Matolcsy és csapata:

  • felgyorsítja az adó- és vámbevétel beszedését - idén ezzel 40 milliárd forintos többlet-áfabevételre számítanak;
  • ismét elhangzott a hatékonyabb államigazgatás ígérete, azaz a már megbukott beszerzési stop - újbóli? - bevezetése a közszférában. Szerintük ez újabb 4 milliárd pluszt jelent majd;
  • a csak jövő évre tervezett jövedéki adóemeléseket már idén október-novemberben meglépik. (Ezek: a játékadó 50, a dohány jövedéki adójának 7, az alkoholtermékek jövedéki adójának 5, az aromázott szeszes italok jövedéki adójának 50 százalékos emelése, valamint a gázolaj jövedéki adóját 97 forintról 110 forintra növelik majd.) Ezekből összesen plusz 9 milliárd bevételt vár az NGM;
  • az utolsó 10 milliárdot a nyugdíjvagyonban található külföldi részvények után fizetendõ osztalékból szerzik majd be.

Két fontos dolog (a már a bevezetőben említett Wikileaks-es ügyet leszámítva) szintén kimaradt a mai tájékoztatóból. Az egyik, hogy mi van az elvesztett áfaper miatti 200 milliárddal, amit még vasárnap meg kell oldaniuk – legalábbis ezt mondja maga Orbán Viktor: 

A kormánynak vasárnap kell megoldania az Európai Unió Bírósága döntésének következményét, a 200 milliárd forintos áfa-visszafizetést. A költségvetés számára ez nem jó hír, a magyar gazdasági szereplők számára viszont jó hír a bíróság döntése.

 

Oké, jó hír a cégeknek, értjük, meg azt is, hogy a költségvetésnek meg rossz, a kérdés inkább az, hogy miből rendezik ezt öt nap múlva? Ma már felmerült a magánnyugdíj-pénztárban maradók megtakarításának államosítása is. A másik, hogy vajon hol tartanak a jövő évi költségvetés tervezésével (ugyanis már javában itt kellene tartaniuk), mivel a jelek szerint egész idő alatt az idei kozmetikázásával voltak elfoglalva. Mondjuk, az lehet, hogy sort kerítettek még egy körre, persze szigorúan számok nélkül.

(Kép forrása: Négymadár Blog)