Most, hogy fény derült arra, hogy a tudatosan hazudozott a választási kampányban, Orbán Viktor igazán lemondhatna. Mivel annak idején tőle tudhattuk meg, hogy egy „kormányt el lehet zavarni”, most ezt akár jelezhetné felé valaki. Persze az ország népe kissé ráunt már a politikára, ami őszintén szólva érthető. Vannak persze más okai is, hogy most, két nappal a Nagy Vezér őszödi Wikileaks-dokumentumának napvilágra kerülése után nincsenek gyújtogató hordák az utcákon, mint 2006-ban.

Az a helyzet, hogy nincs, aki utcára vezényelje őket. Az MSZP valószínűleg továbbra is a Parlament falai között akar politizálni, az LMP nem elég tüntetések szervezéséhez, a Jobbik meg… Nos, a Jobbik, úgy tűnik, megkapta, amit akart – egy falatot a hatalomból, és csodás fizetéseket az Országgyűlésben, meg az Európai Parlamentben.

Orbán már csak a maja naptárban bízhat?

Persze Orbán annak idején, mikor először megválasztották miniszterelnöknek a zemberek, mindjárt azzal kezdte, hogy Antall József örökébe kíván lépni. Na, ez most simán összejöhet neki végre, bár Antall legalább azokat nem haragította magára, akiktől védelmet remélhetett a népharag ellen. Igen, a rendvédelmi erőkre gondolok, akikkel a jelenlegi miniszterelnök – ha ezúttal igazat mondott – nem tárgyal tovább.
 
Természetesen, mi hiszünk abban, hogy DBV (Dicső Bölcs Vezérünk) helyesen cselekszik, továbbra is igazat mond, és kiigazítja a költségvetést is annak rendje és módja szerint. Különösen azért, mert nem szeretnénk Tóta W. Árpád vagy Uj Péter sorsára jutni. Így aztán szó sem lehet róla, hogy összeakasszuk a bajszunkat Szalai Annamária főnökével.
 
Azért annyi kritikai megjegyzést mindenképpen hozzá kell tennünk Orbán Viktor szélmalomszabadságharcához, amelyet az Európai Unió gyarmatosító erői ellen felvállalt és hatalmas szavakkal vív is szüntelenül, hogy meg sem lepődtünk, mikor Lázár János Németországban egyeztetett a Fidesz frakcióülése előtt. Úgy tűnik nemzetközi támogatás nélkül még egy vacak államadósság-csökkentésbe sem mer belekezdeni hűdeszabad és jujdeszuverén országunk kormánya. Mert abban nem hiszünk, hogy Lázár csak egy újabb Audit szeretett volna kapni német tárgyalópartnereitől – hiszen mint már tudjuk, a Skoda sokkal jobban fekszik a Fidesznél. Már, ha Lázár kevesebbet hazudik Orbánnál, ami egyáltalán nem biztos, hiszen őt is volt szerencsénk rajtakapni füllentésen.
 
Eközben Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára az amerikaiakat altatta. Egy telekonferencián nyugtatgatta Washingtont, hogy dehogy csak 14 egyház lesz Magyarországon, sőt! A baj csak az, hogy ebből a vitából nem ő – egyben nem a magyar kormány – hanem a Freedom House jött ki győztesen. Nem is feltételezzük, hogy Rétvári hazudott volna, lehet, hogy csak kampányolt. Akkor pedig nem kell figyelembe venni amit mondott.
 

A fentiekből látszik, hogy kissé kaotikus a kormány munkája. Ha így van, akkor nem egyszerűen forró, hanem meglehetősen zavaros őszre lehet számítani. Persze, ha 2006 után az MSZP még kisebbségből kormányozva is kibírta a választásokig, nem számíthatunk arra, hogy a Fidesz kétharmada birtokában távozna a kormányzásból. Orbán viszont ettől még mehet, alighanem a saját pártjának sem tenne rosszat vele. De lehet, hogy megvárja 2012. december 21-ét, amikor a maja naptár szerint bekövetkezik a világvége. Ezzel ő lenne az utolsó magyar miniszterelnök, és akkor nem csak teljesítmény alapján.