A keddi bejelentés után még nyilvánvalóbbá vált számunkra, hogy a kormánynak fogalma sincs arról, hogyan tudná reálisan betömni az általa ütött költségvetési rést. Ráadásul most még „csak” százmilliárdról van szó, amely több is lehet, ha a GDP növekedés nem éri el év végére a 2%-ot. A jelenlegi világgazdasági környezetben, és a magyar gazdaságpolitika mellett, erre nagy az esély.

Na de nézzük is meg, mit sikerült Matolcsy mágusnak varázsgömbjéből kihoznia:

Fel kell gyorsítani az ÁFA beszedést, és hatékonyabbá tenni, ettől 41 milliárdot várnak.

Felmerül bennünk a kérdés, hogy miért éppen most kell hatékonyabbá tenni az ÁFA beszedést? A kormány csak most jött rá, hogy vannak adócsalók, akik nem fizetnek adót? Amennyiben ezzel eddig is tisztában voltak, miért nem 2010 júniusától tették hatékonyabbá a rendszert? Úgy néz ki a minisztériumnál, illetve az adóhivatalnál nem dolgoztak megfelelően a munkatársak az elmúlt 15 hónapban. Vagy csak szemet hunytak az ÁFA csalók felett.


Másik probléma a körbetartozás rendszere a magyar vállalkozói szektorban. Mivel maga a magyar állam is tartozik sok vállalkozónak, aki közvetlen beszállítója, ezért ők sem tudnak fizetni alvállalkozóiknak, és így tovább. Ennek köszönhetően sokan nem tudnak adót fizetni, mert nincs is miből. Először az állam, állami vállalatok, önkormányzatok, multik háza tájékán kéne rendet tenni, és végre rendezni a számlákat, utána jöhet az ÁFA behajtás.

Az állam beszerzési stopot rendel el az államigazgatás keretében, ezzel egy jövő évi lépést hoznak előre. Ez plusz 40 milliárd forintot jelent.

Emlékeztetnénk mindenkit, hogy ezt Orbán Viktor egyszer már megígérte. Egyáltalán nem hiteles, hogy ezt a lépést azután jelentik be újra, miután a kormány közeli TEK-nek már bevásároltak több milliárdért - de haza is jutott - a minisztériumok nemrég vásároltak 97 új Skoda személygépjárművet, és még folytathatnánk a sort...

Ötven százalékkal emelik a játékadót, 7 százalékkal a dohánytermékek, öt százalékkal az alkohol jövedéki adóját. A gázolaj jövedéki adója 97 forintról 110 forintra nő.

Természeten, ha meg kell szorítani a jövedéki adó mindig jó forrás. A probléma ezzel csak, az hogy az alkohol, cigaretta, játékadó emelése maximum ahhoz vezet, hogy ezen termékek fogyasztói a költségvetési korlátjukhoz igazítva átrendezik fogyasztási szokásukat, és például élelmiszerből fognak kevesebbet vásárolni, ha likviditási korlátba ütköznek. A gázolaj jövedéki adójának ára a dízel árának növekedésében csapódik le, amely végül az élelmiszerárak növekedését is eredményezheti. Ezt megint a háztartások fogják megfizetni a többfázisú áthárításnak köszönhetően.

Hogy a kormány mennyire szeret beavatkozni a piaci rendszerbe - egyeseket akadályozni, míg másokat segíteni, ezáltal egy torz rendszert létrehozva - mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az aromás italok adókulcsa 50%-al lesz magasabb. Ez teljesen ellehetetleníti ezt a szektort másokkal szemben. Az intézkedés igazi győztese a pálinka lobbi.

10 milliárd forintnyi osztalékbevétele származik a magyar államnak a nyugdíjvagyonban található külföldi részvények után fizetendő osztalékból.

Lehet, hogy mégsem gazdálkodtak olyan rosszul a magánnyugdíj-pénztárak? Ez a 10 milliárdos osztalék korábban a pénztártagokhoz került volna, és az ők reálhozamukat növelve volna. Most arra kell, hogy a kormány költségvetési lyukát toldozza-foltozza.

Összességében tehát elmondható, hogy hetek alatt sikerült összerakni, egy olyan megszorító csomagot, amelynek egy részét megint a háztartások fizetik meg, egy részét a lenyúlt MANYUP pénzek által termelt hozam teremt elő (osztalék), egy részének beszedése meg erősen kérdéses (ÁFA behajtás). Matolcsyék 3 hét alatt ennyit tudtak összetákolni. Erősen kétséges, hogy befolyik-e még idén ez a 100 milliárdos összeg. Ezek után mit várunk, hogyan fogják a jövőre várható 1000 milliárdos megszorítást kezelni?